Mer Mana-bråk och fel om Ica

35 min
P1 lördag 19 januari

Medierna avslöjar: Fel om ICAs köttförsäljning
Många höjde på ögonbrynen när en rad medier för en dryg vecka sedan hävdade att ICA-butikerna ökat sin köttförsäljning med 10-15 procent under jul- och nyårshelgerna jämfört med året innan. Det var bara ett par veckor efter Uppdrag Gransknings stora avslöjande om köttfärsfusk i ett antal ICA-butiker, så nyheten spreds fort. 

Men den stämde inte. Det var branschtidningen Fri köpenskap som skrev första artikeln, baserad på uppgifter från ICA Sveriges chef för sortiment och inköp Ola Andersson. Han säger nu till Medierna att han hela tiden talat om försäljningen från ICA centralt till butik, aldrig om ICA-butikernas försäljning till kund. Och då blir slutsatserna helt andra - en av åtgärderna många ICA-butiker vidtog efter Uppdrag Gransknings avslöjanden var att sluta packa eget kött och istället köpa färdigpackat av ICA centralt. Ola Andersson konstaterar att det nog åtminstone delvis förklarar ökningen av försäljningen till ICA-butikerna.

När Medierna kontaktar Fri köpenskaps chefredaktör Åke Rosengren är han först omedveten om att ICA inte står bakom uppgifterna i hans tidnings artikel. Han argumenterar för att artikeln är korrekt och att andra källor tyder på det. Men någon timme senare ringer han upp och säger att reportern bakom artikeln, som varit sjukskriven en vecka, nu hittat en mejlad korrigering från ICA Sveriges presschef i sin inkorg.

Åke Rosengren säger också att Ola Andersson fått sina uttalanden upplästa för sig och godkänt dem innan publicering. Han är dock osäker på om ingressens felaktiga faktauppgift om försäljningen från butik hörde till det som på detta sätt kontrollerades extra.

Censur eller rimlig granskning - bråk om tidskriftsstöd till Mana
Tidskriften Mana har i flera år fått kulturtidskriftsstöd från Statens kulturråd. Men i år har stödet väckt debatt. Fem av ledamöterna i styrelsen skrev i slutet av förra året en reservation mot tanken på stöd till Mana med ord som ”antidemokratiska, antisemitiska och intoleranta, på gränsen till rasistiska toner och undertoner” och ”förvrängd bild av verkligheten”.

Nu viner anklagelser om censur och politisk styrning genom luften. Medierna har besökt Manas redaktion i Malmö och talat med chefredaktör Babak Rahimi och så reder vår reporter Martin Wicklin ut turerna i kulturrådet. Beslut om Manas stöd fattas fredag nästa vecka.

Falsk bild av förorter
Journalisten Lasse Sandström anser att medier skapar en falsk bild av brottsbelastade och problemtyngda förorter. I en ny bok samlar han internationella exempel på strategier för att ge mer nyanserad bild. Han förkastar det journalistiska grundidealet om konsekvensneutral rapportering och anser att journalister måste vara medvetna om vilka effekter deras sätt att rapportera ger. Han tar exemplet att småbrott i den rika malmöförorten Limhamn sällan rapporteras, medan varje incident i Rosengård blir en nyhet. Det skapar ett intryck journalister måste ta ansvar för, anser Lasse Sandström.