Hur luktade Ludvig XIV:s parfym?

25 min
P1 den 10 januari 13.20, repris 12 januari 18.00

I Versailles utanför Paris finns världens enda konservarorium för parfymer. Här kan man sniffa på såväl solkungen Ludvig XIV:s cologne, som på egyptiernas rökelser och på romersk kanel. Vetenskapsradion Historia besöker det så kallade Osmoteket i Versailles och träffar Frankrikes känsligaste näsa – direktören Jean Kerleo, som gjort parfymernas historia till sitt livsverk.

Med anledning av primärvalen i USA testar vi också det nyutkomna historiska brädspelet ”The Making of the President” – där spelarna tar rollen av John F Kennedy och Richard Nixon i 1960 års presidentvalskampanj. Och precis som i verkligheten visar sig spelet bli en jämn kamp mellan kandidaterna. Speltestaren och historikern Björn Sandahl är storförtjust!

Dessutom forsätter serien om historiens största spioner med författaren Gunnar Wall. Vi får stifta bekantskap med Sidney Reilly, ukrainaren som blev brittisk agent under mellankrigstiden med uppdrag att störta kommunisterna i Sovjetunionen. Med sina oräkneliga kärleksaffärer och spektakulära uppdrag kom han att stå som modell för fiktionens James Bond...

Programledare är Tobias Svanelid.