Del 3/3. Det är biologin som spökar: Varför är biologi så tabu?

29 min
Nikita minns när hon som liten pojke stod framför spegeln och jämförde sin kropp med sin systers och undrade varför inte också hon var en biologisk flicka.

Nikita skrev ett brev till Mia:

”Hej Mia. Jag skriver för att jag precis har lyssnat klart på den sista delen av Duktiga pojkar och misslyckade män. Jag tycker att min erfarenhet, transerfarenheten är viktig, speciellt i den här typen av ämnen som kommit upp i programmen som ju handlat om könsroller, feminism, vad är en man och sådana saker.

Det är ju så att transpersoner ofta bara brukar föras över till någon sorts konstruktionistisk diskussion, alltså att könet bara skulle vara en social konstruktion, att man inte föds till kvinna eller man utan man blir det. Men för mig så handlar det om, att mitt kött längtar efter en annan kropp, Och sorgen i det. Alltså, fysiskt, inte bara psykiskt, för det gör ont.

Och om det bara hade handlat om att känna sig feminin, eller maskulin, hade ju diagnosen inte varit nödvändig, eller hur? Och där är den ofta föraktade biologin väldigt viktig.”

Möt Nikita i det tredje programmet i Mia Blomgrens serie Det är biologin som spökar där hon pratar med lyssnare om vad det är att vara man eller kvinna och varför biologi har blivit ett tabu när vi pratar om manligt och kvinnligt?

Det här en uppföljning på Mias serie Duktiga pojkar och misslyckade män och ingår den evigt pågående programserien Könstrubbel.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.05
  The Righteous Brothers - Unchained Melody
  Album: The Collection
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 11.18
  Muddy Waters - Mannish Boy
  Album: The Blues Album
  Bolag: Self-released
 • 11.21
  Nyman, Michael Nyman Band, Michael Nyman - MGV (Musique à Grande Vitesse) 1993 (for the inauguration of the TGV North European line): 1st Region
  Nyman, Michael Nyman Band, Michael Nyman
  Nyman: The Piano Concerto / MGV
  Etikett: Decca
 • 11.33
  Michael Nyman - Endgame - 2004 Digital Remaster
  Album: Drowning By Numbers: Music From The Motion Picture
  Bolag: Parlophone Catalogue