Vem klimatkompenserar idag?

44 min
Vi flyger allt mer, allt längre och flera gånger per år. Det går att kompensera för klimatpåverkan genom att betala för åtgärder som kan minska koldioxiden i luften. Men den lösningen kritiseras.

Möjligheten att kompensera för sina resor som orsakar utsläpp av växthusgaser kom för tio år, alltså att betala för olika projekt som gynnar klimatet. Tanken är att minska de negativa effekterna av flygresan.

Men intresset för klimatkompensation har minskat sedan dess. En granskning som Klotet har gjort visar att det fortfarande är få av landets myndigheter som satsar på att klimatkompensera för sina anställdas resor.

Även bland miljöorganisationerna går åsikterna isär om klimatkompensation verkligen är ett effektivt verktyg för att hålla nere den globala uppvärmningen.

Så vad kan man göra som privatperson? Är det värt att betala extra för att lätta samvetet inför semesterresan till andra sidan jordklotet, eller är det enda sättet som verkligen fungerar att inte flyga dit överhuvudtaget? Klotet ger sig in i klimatkompensationsdjungeln.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.07
  Various Artists - Come Fly with Me
  Album: Bound To Be a Winner
  Bolag: The Most Wanted Hits
 • 14.33
  Salmonella Dub - Gospel According to Mant
  Album: Inside the Dubplates
  Bolag: Vitamin Records
 • 14.49
  Manu Dibango - Wakafrika
  Album: Wakafrika
  Bolag: CMI