Uddevalla reser sig som Fågel Fenix

25 min
Uddevalla har brunnit ner och rest sig ur askan inte mindre än sex gånger. Staden har överlevt nedläggning av varv och regemente. Nu återstår utmaningen med Torps Köpcentrum.

Staden har brunnit ner till grunden fler gånger än ena handens fingrar. Sillen försvann sen kom koleran. Uddevallavarvet med över tretusen anställda lades ned. Regementet fick stryka på foten 1989.

- Läser man Uddevallas historia så är det lite som en sketch ur Monty Python, säger Mark Isitt.

Samma tragiska komik. Bengt Johansson, som varit taxichaufför i många år i Uddevalla håller med. Han ser stan som en Fågel Fenix, The Comeback Town.

Mark Isitt däremot inleder med att kalla Uddevalla centrum för "brutalt ointressant". Han möts av sprucken asfalt, buckliga papperskorgar, tråkiga parkeringar och pyttesmå uteserveringar.

- Underkänt. Så här får det inte se ut.

Han reagerar på att Bäveåns hamngator hanteras som bakgator och att kajen är på väg att rasa.

Det är verkligen upp och ner. Det är inte bara det faktum att Torps köpcentrum vuxit sig större än stan. Det handlar om Kungsgatan där betongbrutalism står mitt emot ljusblå putsade renässanskåkar. Eller där det stenbelagda Kungstorget bjuder på en kyrka med pelare som får en att tänka på Akropolis, ett vackert rådhus och, hör och häpna, en sexshop.

- Att gå ner för Kungsgatan är en rätt schizofren upplevelse, säger Mark Isitt.

Uddevalla centrum är ganska glest, det förlorat i popularitet sedan Torps Köpcentrum kom till. Nu är frågan hur Uddevalla ska reparera innerstans attraktionskraft.

Är det möjligt för Uddevalla att resa sig igen?

Hör Stadsinspektionen från Uddevalla i ljudklippet ovan

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.36
    Mark Knopfler - Working On It
    Album: Wag The Dog
    Bolag: Island Def Jam