Supervirus och kärnvapen – värsta hoten i forskarnas fokus

20 min
Ett kärnvapenkrig, ett konstruerat supervirus och högintelligenta datorer. Alla tre är företeelser som kan utgöra hot mot människans hela existens. I två månader fokuserar ett forskningsprogram i Göteborg på just sådana.

Somliga hot kommer mot oss helt naturligt, som ett asteroidnedslag. Andra är människoorsakade – som extrema terrorgrupper som vill utradera allt mänskligt från jordens yta. De vi kanske talar mest om har en teknologisk komponent, som risken att artificiell intelligens tar över och finner att mänskligheten är ett störande moment.

Forskningsprogrammet i Göteborg samlar forskare från bland annat mellan filosofi, datavetenskap och matematik under ledning av Anders Sandberg, forskare vid Future of Humanity Institute vid Universitetet i Oxford. Vi har mött några av dem och funnit att de som ägnar sig åt av att analysera extrema risker intressant nog är extremt bra på att hålla humöret uppe.

I programmet hörs också Olle Häggström, professor i matematisk statistik Chalmers, Phil Torres/X-risks institute och Karin Kuhlemann vid University College London.

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical