Satans jävla kläder – en titt in i ondskans garderob

54 min
Med anledning av förra veckans kyrkoval, ska vi blicka ner i helvetet – för att ta en titt på hur man genom historien klätt sig när man velat förkroppsliga ondska.

Enligt Bibeln frestar och förleder Satan mänskligheten, men hur hen ser ut – eller är klädd – finns där inga uppgifter om. Genom historien har det därför funnits mer eller mindre – fast oftast mer – fantasifulla föreställningar om vad som kan ingå i ondskans garderob.

Många påpekar förstås att Satan bara är en idé, en tanke om att det onda finns i oss alla – och det gäller att tro för att stävja de starka och mörka krafterna.

Men ännu fler har – genom alla tider – inte kunnat låta bli att föreställa sig Satan som en person, och inte sällan framställt honom (för det är oftast en han) som en förvriden figur med horn, bockfötter, svans och en eldgaffel som accessoar.

På film har till exempel djävulen gestaltas ett oändligt antal gånger, klädd i svart med brinnande blick, eller som ett rödglödgat supermonster med gigantiska horn i pannan och en jättegaffel i högsta hugg.

Men, bilden av den ondskefulla frestaren har förstås förändrats under åren lopp, för inte ens Satan slipper undan modets trender. Och mest skrämmande har han kanske varit under senare år då han haft statusfyllda jobb som advokat, eller affärsman, klädd i samtida plagg av elegant snitt. Eller för den delen varit kvinna, jobbat som moderedaktör och burit Prada.

I veckans program tar vi en närmare titt på den vita pikétröjan – ett till synes oskyldigt plagg, som också har klätt våldsverkare i flera sammanhang.

Vi pratar också med religionshistorikern Per Faxneld om varför många av det sena 1800-talets feministiskt medvetna kvinnor vände sig till Satan. Om detta ämne handlar hans doktorsavhandling Satanic Feminism: Lucifer as the Liberator of Woman in Nineteenth-Century Culture.

Och så träffar vi konstnären Tilda Lovell. I hennes konst är mörkret och människans undermedvetna ständigt närvarande och hon arbetar ofta med skelett, kranium och djurben som hon hittar ute i naturen.

Veckans gäst är Jonathan Lindström, arkeolog.