Vad händer i hjärnan när man äter antidepressiv medicin?

23 min
Flera tidigare gäster i Psyket har ätit antidepressiv medicin, med varierande resultat. Men vad är det som faktiskt händer i hjärnan när man äter antidepressiva? Psykiater Johan Lundberg svarar.

Arvida Byström, Underbara Clara, Pannie Kianzad, Therese Lindgren, Kristian Anttila och Cissi Wallin är några gäster i podden som har berättat om att de har ätit eller äter någon form av antidepressiv medicin, och det är de inte ensamma om.

Förra året var det 10 procent av hela befolkningen som någon gång under året hämtade ut receptbelagd antidepressiv medicin från ett apotek (källa Socialstyrelsen), och den vanligaste typen att få utskrivet är SSRI, även kallat selektiva serotoninåterupptagshämmare.

Alla som äter den här typen av medicin blir inte hjälpta av det, och det finns andra metoder för att bota depression, som exempelvis terapi.

I det här avsnittet av Psyket frågar vill vi ta reda på vad man faktiskt vet om antidepressiv medicins effekter och framförallt hur SSRI fungerar i hjärnan.

Emmy Rasper frågar och svarar gör Johan Lundberg, docent, psykiater och chef för affektiva sektionen vid norra Stockholms psykiatri.