Skolgårdarnas historia

45 min
Skolgården har fungerat som exercisfält, grönsaksland, fängelse och rökruta. Vetenskapsradion Historia undersöker skolgårdens historia och granskar två danska experiment att lära ut källkritik.

Vetenskapsradion Historia undersöker vad vi egentligen gjort på skolgårdarna genom historien.

– Ända sedan 1600-talet har skolgården ansetts vara en central del av skolmiljön, men vad man använt den till har varierat – allt från skolfängelser, exercisplatser, rökrutor eller grönsaksland, berättar Anna Larsson, en av forskarna som är aktuell med en bok om de svenska skolgårdarnas historia.

Dessutom om två danska projekt som undersöker hur historieundervisningen ska bli bättre på att lära ut de nya förmågorna källkritik och historiebruk. I Danmark testas nu hundratals grundskoleelever i att utforma sin egen historieundervisning och till och med utforma sina egna läroböcker – allt för att väcka elevernas nyfikenhet och få in ett experimentellt tänkande i historieämnet. Och kanske kan konspirationsteorier vara vägen in i källkritiken för många elever, menar idéhistorikern Rikke Peters.

Lyssnarfrågan handlar om huruvida Finland verkligen hade blivit självständigt om landet aldrig förlorats av Sverige 1809.

Programledare är Tobias Svanelid.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.11
  Astrid Lindgren - Finns det nån dummare unge än Mia?
  Album: Du är inte klok Madicken
  Bolag: Universal Music AB
 • 14.24
  CashOnAble - Black Amerikka
  Album: The Essence
 • 14.55
  Mark Knopfler - Working On It
  Album: Wag The Dog
  Bolag: Island Def Jam
 • 14.55
  Joni Mitchell - Free Man In Paris
  Album: Court And Spark
  Bolag: Warner Music
 • 14.55
  Joni Mitchell - Big Yellow Taxi
  Album: Ladies Of The Canyon
  Bolag: Rhino
 • 14.55
  Joni Mitchell - Refuge Of The Roads
  Album: Hejira
  Bolag: Rhino