Koftan i toaletten: Catharina Gustafsson i London

4:00 min
Utrikeskrönikan den 25 augusti.

London fredag,

Den brittiska humorn. Hur är det med den?

Ah äkta brittisk humor, hör man någon utbrista ibland, och alla andra nickar. Men vet de var de menar?

Alla älskar väl Monty Python, Grevinnan och Betjänten, Hugh Grant filmerna Love Actually och Notting Hill.

Men det är inte den humorn jag tänker på, utan den vardagliga. När jag börjar tänka på det här lite extra så inser jag att jag ler för mig själv mycket oftare här i England än när jag är hemma i Sverige. Jag skrattar högt med vänner, brorsan och kollegor men fnissar gör jag inte ofta hemma i Sverige på tunnelbanan, tåget eller båten mellan Nynäshamn och Visby.

Men här. Bara jag går ut så hör jag någon komisk kommentar.

Som när man kommer in i trapphuset till lägenheten. Ut kommer en kvinna i 50 årsåldern, hon möter ens blick, stannar till i dörren, vänder sig om mot sin 85-åriga mor som står i trappuppgången med en rullator.  ''Could you please look after her''? Kan du ta hand om henne är du snäll?  Den 85-åriga kvinnan låtsas bli rädd; ’’Don't want you to be knocking me over now.´´ Jag vill inte att du knuffar omkull mig nu. Då fnissar man. 

Eller på tunnelbaneperrongen i Paddington, några turister frågar en i säkerhetspersonalen om var statyn med björnen Paddington finns? ''I know that there is one, I know where it is, I don't know why people go there, but come on, I''ll show you.'' Jag vet att det finns en, Jag vet var den finns, jag vet inte varför folk vill se den men kom igen, så visar jag er''.

Eller när tåget rullar ut från Liverpool Lime Street till London Euston. I högtalarna säger konduktören. ‘’Welcome omboard, just smile and behave half decently and we'll be fine.’’ Välkomna ombord, ja om ni ler och uppföra er någorlunda acceptabelt så ska nog det här gå bra.

Eller när man kommit fram till slutdestinationen. ''Please make sure you have all your belongings with you when you leave the train. And don't leave your husbands and kids behind, even if they are annoying to drag about.''

Alltså, se till att ta med dina tillhörigheter när du lämnar tåget, och lämna inte män och barn efter dig. Även om det kan vara ganska irriterande att dra runt på dem. Då kan jag inte låta bli att skratta högt, liksom många andra i tågvagnen.

Eller när jag går på den offentliga toaletten. Man ska ju trycka på någon svåråtkomlig knapp för att dörren ska skjutas upp. Väl därinne trycker man på ytterligare en knapp för att stänga dörren. Jag sätter mig ner. Larmet går. ''The door is unlocked the door is unlocked.'' Dörren är olåst upprepar en kvinnlig robotröst. Bara att resa sig upp och trycka på en blinkande knapp.

När jag är klar, toaletten spolar sig själv och rösten kommer tillbaka. ''Please do not put anything down the toilet that doesn't belong there. As paper towels, tampons, nappies, your grandmothers old jumper or your goldfish. Alltså då bryter jag ihop av skratt. Spola inte ner sånt som inte hör hemma i en toalett som tamponger, bindor, blöjor, farmors gamla tröja eller din guldfisk. Alltså vem kom på att robotkvinnan skulle påminna mig om att inte spola ner farmors gamla kofta.

Som sagt, den brittiska humorn är genial. Lite cynisk och mörk, strösslad med färgglada frukter och bär.

Den finns överallt, till och med på en offentlig toalett. Varför inte, idag, eller i helgen. Kan inte målet vara att skämta med någon du inte känner? I certainly will!

Trevlig fredag från