Vad norrmännen och katalanerna har gemensamt

40 min
År 1905 upplöstes den svensk-norska unionen. Finns det några likheter mellan den statsupplösningen och det som nu sker i Spanien och Katalonien?

Kung Felipe VI av Spanien läxade igår kväll upp de katalanska ledarna och kallade de ”oansvariga”. År 1905 var det nära att bli krig mellan Sverige och Norge när Norge ville bryta sig ur unionen. Även då spelade kungen en viktig roll. Kan vi lära oss något av när Norge frigjorde sig från Sverige? Torbjörn Nilsson, professor i historia vid Södertörns högskola, gästar studion. Han är medförfattare till boken 1905 - unionsupplösningens år: Nya perspektiv på ett svenskt-norskt drama

Vi talar om det underbevakade ämnet om vad Jalal Talabanis död betyder för de irakiska kurderna. Många har trott att hans rival Masoud Barzani får ännu mer makt nu, men Barzani ställer inte upp i det kurdiska presidentvalet 1 november. Ingmar Karlsson, författare och före detta diplomat, är med och berättar.

Och så är det konflikt inom den svenska svampvärlden! Ska man eller ska man inte försöka artbestämma svampar med hjälp av bilder på sociala medier? Svampkonsulten Cecilia Hultqvist delar med sig av sina bästa svamp-tips.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Helena Huhta

Music played in this episode

  • 15.23
    Kerstin Aulén/Lennart Grahn - Har du sett herr Kantarell?
    Album: Nu ska vi sjunga
    Bolag: Parlophone Sweden