Allt fler svenskar saknar livsåskådning

45 min
Ny forskning pekar på att det är fler i Sverige än man tidigare trott som helt saknar livsåskådning. Det som minskar är både religiös tro och ett mer allmänt andligt intresse.

Nyandlighet är ingen bred, folklig trend. Däremot har miljö och hälsa seglat upp som två nya livsåskådningar. Enkät med människor på Centralen i Stockholm och intervju med forskaren Carl Reinhold Bråkenhielm. Reporter Shadi Rostamzadeh.

Interreligiöst arbete med gemensam samvaro och dialog – vad är poängen, vad går kritiken ut på och tror de på samma gud? Reportage från en interreligiös verksamhet i Flemingsberg, intervjuer med Agneta Blom, kommunfullmäktiges ordförande i Örebro och ordförande för det interreligiösa rådet, och Peter Weiderud vid Svenska institutet i Alexandria med erfarenheter från religionsdialog på Cypern. I studion Ulf Jonsson, jesuitpater som i dagarna är med och arrangerar en internationell konferens i Uppsala om religionsteologi. Reporter i Flemingsberg Alexandra Sandels.

Kristen bortom gud. Ett nystartat nätverk inom Svenska kyrkan håller andakter för människor som inte vill behöva tro på något övernaturligt. Gud måste inte vara en person, det kan vara ett tillstånd i stället. Samtal i studion med teologen och initiativtagaren Tomas Walch.

 

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.03
  Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
  Album: Music for the Uninvited
  Bolag: 3024
 • 14.48
  Ashanti - Don't Leave Me Alone
  Album: Concrete Rose
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 14.50
  Erik Enocksson - The Joy of D.H. Lawrence
  Album: Kning Disk 2005-2012 Box Set
  Bolag: Kning Disk
 • 14.52
  Aphex Twin - Avril 14th
  Album: Drukqs
  Bolag: Moon Vinyl s.r.o.