Två män, två kulturinstitutioner

40 min
Idag då Kazuo Ishiguro tilldelats 2017 års nobelpris i litteratur är Svenska Akademiens Horace Engdahl med i studion – och så pratar vi med Christer Björkman om livet som Melodifestivalgeneral.

Det blir både fin- och populärkultur i Nordegren och Epstein idag. Kazuro Ishiguro har vunnit Nobelpriset i litteratur och vi har med oss Horace Engdahl i studion. Han sitter på stol numer 17 i Svenska Akademien och har varit med och utsett Nobelpristagare i snart 20 år.

Louise Epstein är på sin moster Ullas begravning men Thomas Nordegren ringer upp henne för att prata om Nobelpriset eftersom Louise älskar Kazuro Ishiguros böcker.

Vid sin sida i studion idag har Thomas svensktoppsdrottningen Carolina Norén. Hon har just läst ut Christer Björkmans nya självbiografi Generalen: Bara jag vet vem som vinner. Vi får besök av Christer Björkman som ju är känd som Melodifestivalgeneral.

Brittiska medier sågade Theresa Mays tal vid det konservativa Tory-partiets kongress igår. Många har också hängt upp sig på premiärministerns val av accessoarer. Hon hade nämligen ett armband med Frida Kahlo-målningar runt sin högra handled. Vad betyder det egentligen? Vi ringer upp Eva Zetterman, lektor i konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon har skrivit en doktorsavhandling om Frida Kahlo.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Carolina Norén
Producent: Jon Jordås

Music played in this episode

 • 15.04
  Stacey Kent - The Ice Hotel
  Album: Breakfast On The Morning Tram
  Bolag: Parlophone France
 • 15.22
  Various Artists - Sommar'n som aldrig säger nej
  Album: Diamanter - 70-Talet
  Bolag: Parlophone Sweden