Att prata med barn om brott

40 min
Hur pratar man med barn om brott på ett bra sätt? Och varför lyckas inte Katalonien förhandla sig till lika bra självständighet som Baskien? Är gammelmedia det nya heta?

I går demonstrerade 300000 människor i Barcelona för ett fortsatt enat Spanien. Och nu väntar många med spänning på om Katalonien kommer att utropa sig som självständigt imorgon. Inbjuden gäst är Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska Institutet för europapolitiska studier för att tala om hur Kataloniens självstyre ser ut idag, om varför Baskien har ett större självstyre och hur det kommer sig att konflikten mellan centralmakten och de katalanska självständighets-kämparna har eskalerat just nu.

Alexandra Goncalves som är områdespolis i Rosengård i Malmö berättar om hur man ska prata med barn om brott. Både om hur det är att utsättas för brott och vad man kan göra om man ser nåt olagligt. Hon medverkar också i SVT-programmet Brottsligt, som vänder sig till barn mellan 8 och 12 år.

I övrigt pratar Louise och Thomas om gårdagens partiledardebatt i SVT, om arvet i våra gener från neandertalarna, om att Youtubestjärnan Johan "Jockiboi" Lundell tröttnat på all uppmärksamhet och nu väljer att bara ställa upp för intervjuer i gammelmedia. Är gammelmedia det nya heta?

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Helena Huhta