Bland dalkullor och diplomater – om tillfälliga stockholmare

45 min
Tobias Svanelid undersöker hur Stockholms alla tillfälliga besökare, dalkullor, turister, romer och utbytesstudenter påverkat staden - och hur staden påverkat besökarna.

För 150 år sedan gjorde Karin Ersdotter succé som Stockholms första professionella skönhetsdrottning. Hon var en av alla de dalkullor som under hundratals år säsongsarbetade i Stockholm och är ett av de livsöden som nu berättas i boken Tillfälliga stockholmare.

– Vi har velat rikta blicken mot alla de människor som vistats i staden under kortare perioder, och velat ta reda på hur de påverkade staden och hur staden påverkade dem, berättar historikern Anna Götlind som är en av bokens redaktörer.

Tobias Svanelid botaniserar bland romernas, de finska flyktingbarnens och utbytesstudenternas Stockholm, och så uppmärksammas dessutom 1600-talets utländska diplomater som i Stockholm mötte en nymornad stormaktsmetropol.

Dessutom svarar Dick Harrison på frågan om vad som är möjligt att återskapa efter IS förödelse av kulturarvet i Syrien och Irak.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.55
    Mark Knopfler - Working On It
    Album: Wag The Dog
    Bolag: Island Def Jam