Ny astronomi såg den enorma stjärnsmällen som gav guld

19 min
En ny typ av astronomi har fötts. För första gången har astronomer kunnat studera en händelse i rymden både med teleskop och med gravitationsvågor som den skapar.

En krock mellan två neutronstjärnor som inträffade för 130 miljoner år sedan blev först ut att följas på detta sätt. Ligos gravitationsvågsdetektorer i USA och Virgos i Italien uppfångade den den 17 augusti i år, och då gick larmet till astronomer världen över som vände sina teleskop mot samma punkt på himlen.

Under flera veckors tid kunde man se hur ljusskenet från krocken förändrades från kortare till allt längre våglängder, och olika typer av teleskop avlöste varandra i observationerna.

På Stockholms universitet finns astronomiprofessorn Jesper Sollerman, som var en av alla de teleskopastronomer som följde händelserna. Där finns också astrofysikprofessorn Stephan Rosswog, som fick sina beräkningar från 1990-talet bekräftade: I dessa våldsamma neutronkrockar bildas en stor del av universums tunga ämnen, som uran, plutonium och guld.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Kraftwerk - The Robots
  Album: The Man-Machine
  Kompositör: Karl Bartos, Ralf Hütter, Florian Schneider
  Bolag: Capitol
 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical