Propagandaliknande bilder och tveksam källa i nazistbevakning, SD bojkottar medier igen, färdigskrivna framtidstexter förutspår fel

35 min
Tveksamma källor och farliga propagandabilder i bevakningen av nazistdemonstrationen i Göteborg. Sverigedemokraterna bojkottar åter medier, nu senast BLT. Färdigskrivna framtidstexter som slår fel.

• Propagandaliknande bilder och tveksam källa i nazistbevakning (Från minut 1)
För en vecka sen demonstrerade nazister i Göteborg. Att händelsen ska bevakas är tämligen självklart. Man kan naturligtvis diskutera mängden av artiklar och antal extra live-sändningar, men att helt låta bli, att ignorera, det är det inte många som argumenterar för.

Mer intressant är då frågan om hur vi bevakar en sådan här demonstration.

Reportaget belyser två olika frågor. Dels om det är rimligt att som Sveriges Radios Ekot gjorde använda nazisternas egna propaganda som underlag för faktapåståenden i artiklar. Dels om dom bilder som publiceras. Håller redaktörer i det visuella språket samma kritiska avstånd till nazisterna som i text? Reporter: Johan Cedersjö


• Sverigedemokraterna bojkottar medier på löpande band (Från minut 18)
I Blekinge pågår just nu ett infekterat bråk mellan Blekinge läns tidning och länets tredjes största parti: Sverigedemokraterna. Sedan en dryg månad har partiet valt att bojkotta BLT. Företrädare ställer inte upp på intervjuer, utan svarar bara på frågor via mejl.

Det är inte första gången som SD på ett eller annat sätt valt att bojkotta utvalda medier. Tidigare i våras var det TV4 som var i en liknande situation.

Vad beror det här på? Och är det del av en större strategi som vi kommer se mer av? Reporter: Erik Petersson


• Förskrivna framtidstexter förutspår fel (från minut 28)
“Norge är i sorg”. Så inledde norska nyhetsbyrån NTB en artikel häromveckan. En artikel som felaktigt påstod att självaste kungen var död.

Även om den norska tabben var ovanligt pinsam i sitt slag är sådana här misstag sånt som händer då och då. Det kan handla om allt ifrån idrottshändelser till politiska beslut där det finns goda skäl för redaktionerna att anta att det kommer att gå på ett visst sätt och därför kan vara taktiskt att förbereda en text eller push-notis.

Therese Rosenvinge har i veckan tittat närmre på fenomenet förproducerad journalistik. Och vad som kan hända när verkligheten inte blir så som journalisterna förutspått.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.03
  Omar Gun - The Final Dream(My Cloudy Drink of Mind)
  Album: Nick Carrassi & Alessandro Porcella Presentano "Lavigna Di Portovenere (The Original Hits)
 • 11.04
  Langue de chat - Combien tu mises sur moi
  Album: Sur les sentiers de la perdition
  Bolag: LDC Record
 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.14
  Valet - Sunday
  Album: Nature
  Bolag: kranky
 • 11.15
  Valet - sunday
  Kompositör: Valet
 • 11.17
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.37
  Hip Hop Instrumentals - Jay-Z Instrumental Style
  Kompositör: Hip Hop Instrumentals
 • 11.38
  The Modern Jazz Quartet - It Don't Mean a Thing (If It Ain't Got That Swing)
  Album: Vendome
  Bolag: Chard