Marx, Engels och det vilda livet i London

40 min
Marx på privatteater i London, sexuella trakasserier i brittiska parlamentet och sjukt i kronkolonin. Thomas Nordegren har varit i Storbritannien en vecka varav en aning anglofilt präglad sändning.

Varför domineras Metoo-debatten av filmbranschen i USA, av radio- och TV-programledare i Sverige medan den i Storbritannien mest handlar om ministrars och parlamentsledamöters sexuella trakasserier, undrar Thomas. Vi talar med Ekots London-korrespondent Claes Aronsson.

Och så har Thomas varit på Londons nyaste privatteater och sett premiärpjäsen som alla talar om: Young Marx om Karl Marx och Friedrich Engels vilda liv som flyktingar i London på 1850-talet. Vi pratar med författaren Sven Eric Liedman som bland annat skrivit "Karl Marx: En biografi".

Dessutom vill Thomas veta mer om den före detta brittiska kronkolonin Malta. En mördad journalist, centrum för svenska spelbolag, skatteflykt och skumraskaffärer. Är Malta Europas sjukaste land? Vi talar med Tove Ryding som är skattekoordinator på utvecklingsorganisationen Eurodad.

Epost: nordegrenepstein@sverigesradio.se

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Minna Grönfors