Striden om de statliga jobben

25 min
Sverige ska hålla ihop, sa statsministern och civilministern när de meddelade att sju myndigheter ska flytta från Stockholm ut i landet. Vad många inte vet är att allt kan ha startats av att en tjänsteman i Lycksele fick nog av centraliseringarna.

Allting började den 24 mars 2015. Det kom ett pressmeddelande från Skatteverket som ville stänga ner nio skattekontor på mindre orter runt om i landet. Totalt berördes 450 medarbetare varav 30 i Lycksele.

Malin Ackermann jobbade då som projektledare på Lycksele kommun och reagerade genast och startade en facebookgrupp i protest. Gruppen växte snabbt och hade som mest över 8000 medlemmar.

Kommunalråden på de nio orterna hakade på. Skattekontorens framtid blev en riksnyhet.

Civilminister Ardalan Shekarabi tillsatte en utredning  - Statliga myndigheters lokalisering. Och Skatteverket stoppade tillfälligt nedläggningsplanerna. Under ett tal berättade han om hur han fick idén.

– Det var när jag träffade Malin som jag insåg att centraliseringsvågen i den svenska staten måste få ett slut.

Men alla är inte glada över de nya besluten. Elisabeth TengbornStrålsäkerhetsmyndigheten och Saco-S ordförande på Strålsäkerhetsmyndigheten är en av de som eventuellt kommer få valet att flytta till Katrineholm, eller säga upp sig. 

– Jag blev lite paff. Det här händer inte oss! 

Hon är orolig för vad som kommer att hända med strålsäkerheten när delar av myndigheten nu ska flytta. Vid tidigare myndighetsflyttar har över 90 procent av personalstyrkan bytts ut och verksamheten har blivit lidande under flera år. 

Elisabeth Tengborn tycker också att det är svårt för egen del att lämna Stockholm och ta barnen ur skola och förskola.

– Nej, jag vill inte flytta helt enkelt. Vi hade ju det så bra - varför kom det här?

Jack Lantz, reporter
jack.lantz@sverigesradio.se

Agneta Johansson, reporter
agneta.johansson@sverigesradio.se 

Karin Grönberg, producent
karin.gronberg@sverigesradio.se

 

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.46
    Hasse Burman - Vi Flytt' Int'
    Album: Våra mest älskade svensktoppar, Vol. 4, 1970-1972
    Bolag: Parlophone Sweden