Snart kungabegravning i Thailand: Margita Boström, Bangkok

3:43 min
Utrikeskrönika den 12 oktober 2017. Bangkok.

Bangkok torsdag

På lördag är det exakt ett år sedan Thailands förre kung Bhumibol somnade in på Siriraj sjukhuset här i Bangkok. En händelse och en sorg som präglat Thailand starkt sedan dess.

Över 12 miljoner människor har under året passerat förbi kistan som stått uppställd i ett av templen inne på det stora tempelområdet Grand Palace. Sörjande har stått i kilometerlång köer i sol och i regn och allra längst kö var det den 1 oktober då inte mindre än 90 000 passade på att ge sin sista hälsning. Nu är området stängt för att förbereda för kremeringen den 26 oktober.

Strax utanför tempelområdet ligger Sanam Luang, en grön öppen plats i Bangkok som brukar användas för konserter, nyårsfirande och där hölls också demonstrationer när de var tillåtna.

Men det är också den kungliga kremeringsplatsen sedan 1782. Och nu i snart ett år har förberedelserna pågått för att bygga upp det tempeltorn där Bhumibol ska kremeras. Det är ett över 50 meter högt guldfärgat träbygge omgivet av åtta lägre tornbyggnader. Den av folket älskade kungen har ärats med det allra högsta kremeringstornet någonsin. Statliga konstnärer har skapat allt ifrån hästar i naturlig storlek till statyer av Thailands alla kungar som ska finnas runt tornet.

På plats inne vid detta område kommer de drygt 7000 inbjudna att få finnas. Några kungligheter har anmält att de kommer men hur det blir med det svenska kungaparet är oklart. Läser man den kungliga kalendrarna så ska kungen den dagen bland annat dela ut pris till årets nybyggare. Sverige gör ju inga officiella besök i Thailand sedan militärkuppen i maj 2014 och trots de vänskapsband som de båda kungahusen haft så skulle det nog sticka ut en del med ett svenskt kungligt deltagande här.

Men militärjuntan den tycks inte själva dra sig för att sticka ut ens så här nära begravningen. I måndags hämtade polis en 85-årig man som nu riskerar 15 års fängelse för majestätsbrott för det han sa för över tre år sedan vid ett öppet forum. Han uppmanade då folk att tänka kritisk kring hur den thailändska historien beskrivs. Att helt enkelt själva fundera på om beskrivna historiska företeelser har hänt eller inte. Så som så den beskrivning som finns om den kung som regerade i Thailand för över 400 år och som sittande på en elefant ska ha besegrat den burmesiska prinsen i ett slag.

För det uttalandet ska nu den 85-årige mannen genomgå en rättegång som med allra största sannolikhet kommer sluta med en fällande dom. Det är mycket ovanligt med en friande dom i dessa rättsfall. Sedan militärkuppen har minst 138 personer ställts inför rätta för att ansetts ha brutit mot majestätslagen. En lag vars gränser är mycket svår att tolka då det är ett brott i sig att ens fråga vad som räknas som ett majestätsbrott. Men allt fler tolkar det som att lagen sedan militären kom till makten använts för att tysta kritiker och för att ha strikt politisk kontroll i landet.

Och det kan vara på sin plats att påminna om att majestätslagen gäller för alla som är i Thailand. För mig och för alla besökande turister.