Konstlivet i Abu Dhabi, unik inblick i det nordkoreanska psyket och rapport från Stockholms filmfestival

Här finns inget ljud
Vi besöker en konstmässa i Abu Dhabi, läser Björner Torssons nya diktsamling, ser nordkoreansk film och funderar över vad det säger om landet samt sammanfattar helgen på Stockholms filmfestival

Sydkoreanskt ultravåld i "The Villainess", franskt tonårsäventyr i "Ava" och en rumänsk dokumentär, "Tarzan's testicles". Roger Wilson rapporterar från Stockholms filmfestival.

Filmnation är kanske inte det första man associerar till när man hör om Nordkorea. Få kan namnge en enda nordkoreansk film, än mindre säga att dom sett en. Men landet har haft en levande filmindustri i över 65 år och den tidigare diktatorn Kim Jong Il, var en fanatisk filmälskare som själv producerade en lång rad egna filmer. En av dessa filmer hittades nyligen i Svenska Filminstitutets arkiv. Reporter Simon Sarnecki har träffat den brittiske filmskribenten Simon Fowler som kan nordkoreansk film.

Louvre Abu Dhabi öppnade i helgen. Men hur ser konstlivet bortom det stora museet ut? Kulturkorrespondent Naila Saleem går på en närbelägna konstmässan Abu Dhabi Art och träffar bland andra konstnärerna Cristiana de Marchi, Aala Edris och Hassan Khan.

Poeten Björner Torsson debuterade 1964. Nu kommer diktsamlingen "Ropa inte åt mig nu när jag går över spången". Kritiksamtal med Khashayar Naderehvandi.

I OBS-essän följer vi med författaren Niklas Qvarnström ner i underjorden. "De dödas bok" som skrevs för 3500 år sedan och kom på svenska förra året är fornegyptiernas guide till livet efter detta men också en manual för hur man ska bete sig i det här livet - och på tröskeln till nästa.

Programledare: Måns Hirschfeldt
Producent: Anna Tullberg

Musik som spelats i avsnittet