En bruksort utan bruk

25 min
Vad händer på en ort med 6.000 invånare när den största arbetsplatsen lägger ner och 185 personer blir utan jobb. Det hände i Robertsfors, ett gammalt brukssamhälle i Västerbotten.

185 jobb i Robertsfors motsvarar 30 000 jobb i Stockholm och besvikelsen och oron var stor i Robertsfors när beskedet kom 2014.

-Man kände sig sviken av företaget,  säger Jenny-Ann Lindgren. Det var jobbigt, konstaterar hon. Jag var i den åldern att det är svårt att hitta ett nytt jobb. Jag var ny på arbetsmarknaden men kroppen var inte ny.

- Många som förlorade sina jobb när Element Six la ner hade jobbat på fabriken i hela sitt vuxna liv, berättar Olle Norberg näringslivsstrateg i kommunen. De hade aldrig tidigare sökt ett jobb.

Robertsfors är inte ensamt. Sedan 1990 har ca 300 000 jobb inom tillverkningsindustrin försvunnit samtidigt har nya jobb kommit till inom servicesektorn men de jobben har vuxit fram i storstadsområdena medans industrinedläggelsen drabbat mindre orter i landet. Det säger Rikard Eriksson, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet.

Alla trodde att arbetslösheten skulle stiga kraftigt i Robertsfors. För ett år sen kartlade Ingrid Hanke, f.d. ordförande för Metall på Element Six, hur det gått för If Metalls 109 medlemmar. 92 hade jobb, åtta hade gått i pension eller var på väg att gå i pension, och nio personer var arbetslösa.

Medverkar i programmet gör också Lars Sjöström f.d. Element Six anställd, Patrik Nilsson (S) kommunalråd Robertsfors, Eva Hansson f.d. Element Six, Sara Jordenö filmmakare och Janne Paulsson konsult.