KONSERT: Nyskriven pianomusik av Sven-David Sandström

Här finns inget ljud
Peter Friis Johansson spelar nyskriva Five Pieces for Piano and Orchestra av 75-årsjubilerande Sven-David Sandström. Dessutom hör vi musik av Sjostakovitj, Haydn och Schnittke.

Five pieces for piano and orchestra komponerades 2014 och uruppfördes i mars i år. Då vid uruppförandet i Göteborg var det Peter Friis-Johansson som var solist och det är han också i kvällens konsert.

Stycket kan nog betraktas som en pianokonsert, även om titeln säger att det handlar om fem stycken. Men man kan lika gärna betrakta de här styckena som satser, om än av mycket olika karaktär.

Vi får också höra Joseph Haydns Symfoni nr. 49, den som har kommit att kallas La Passione, en titel som Haydn själv är oskyldig till. Titeln beror på att symfonin kanske var avsedd för ett kyrkligt framförande.

Alfred Schnittke var mycket förtjust i musik av bland andra Haydn och Mozart. Med ett utslag av lite underfundig humor kom han att komponera flera verk med titeln Moz-Art. Ett av dem får vi höra i kvällens konsert. Det blir Moz-Art á la Haydn, ett verk där Schnittke mycket skickligt använt sig av såväl fragment av ett förlorat Mozart-stycke som spillror av Haydns ”Avskedssymfoni”, den skämtsamma Symfoni nr. 45.

Dimitrij Sjostakovitjs nionde symfoni komponerades 1945. Det kulturella etablissemanget, hårt styrt av Stalin, hade förväntat sig en kraftfull hyllning till Ledaren, men i stället kommer Sjostakovitj med ett kort litet verk som stod på klassisk grund och var virtuos och lättsam, alls inte vad Stalin väntat sig. Han hade hoppats på att Sovjetunionen skulle få sin egen ”nia”, jämförbar med Beethovens kraftprov. Så blev det nu inte och Sjostakovitj kom i onåd och han väntade i sju hela år innan han vågade sig på att komponera en ny symfoni.

Sveriges radios symfoniorkester dirigeras ikväll av den israeliske dirigenten Omer Meir Wellber.

Solist: Peter Friis Johansson, piano.
Dirigent: Omer Meir Wellber.

1. Joseph Haydn: Symfoni nr 49 f-moll, ”La passione”.
2. Sven-David Sandström: Fem stycken för piano och orkester.
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Alfred Schnittke: Moz-art à la Haydn.
5. Dmitrij Sjostakovitj: Symfoni nr 9 Ess-dur (1945).

Direktsändning från Berwaldhallen
Programledare: Per Lindqvist och Tina Ahlin