Ingen är vän med en fattig

Här finns inget ljud
Granskningsnämnden har fällt dokumentären ”Ingen är vän med en fattig”. Man anser att programmet strider mot kravet på saklighet eftersom väsentlig information om den medverkandes faktiska levnadsvillkor utelämnats i programmet. Debatten kring Kluvet Land-serien som tar upp arbetmarknadens villkor har varit intensiv. En stor del av debatten har handlat om programmet om Frida, ”Ingen är vän med en fattig”. Många har varit kritiska emot att redaktionen kände till att Frida äger en bostadsrätt men att den informationen inte är med i programmet. En ny version av programmet, där den tidigare utlämnade uppgiften om bostadsrätten finns med kan du lyssna på här:- Då kan man lyssna och själv bedöma hur man tycker att berättelsen om Fridas situation påverkas, säger Louise Welander, chef för Samhällsredaktionen och ansvarig utgivare. Kluvet lands redaktion svarar på de vanligaste frågorna om programmet:Läs chatten där Frida svarar på lyssnarnas frågor:Här har vi samlat en del av debatten om programmet. Vi har valt bort länkar där Fridas efternamn finns med eftersom vi själva valt att inte nämna hennes efternamn - klicka på Läs mer:
Vill du komma i kontakt med Frida eller nå dem som gjort programmet, mejla projektledare Ulla Svensson på ulla.svensson@sverigesradio.se

Det här handlar dokumentären om:

Frida är 25 år och har jobbat på krogen sedan hon var 14. Hon har serverat, diskat, städat, blandat drinkar och suttit i kassan.
Frida behöver tre olika jobb för att pengarna ska räcka till mat och hyra. Men hon vet aldrig när hon ska jobba. Oftast blir hon inringd på ett par timmars varsel. Fast anställning har hon aldrig varit i närheten av. Nu ringer telefonen inte lika ofta; i flera veckor är den tyst.
 
Fridas stjäl toapapper på restauranger och börjar sälja sina möbler. Hon har inte råd med mat och rasar i vikt. Hennes stora dröm är att bli barnprogramledare i tv, men om inte telefonen ringer snart kommer hon att bli hemlös.

I dokumentären får vi höra när Frida spelar in en ansökningsvideo till ett program i SVT. Här kan du se den: