Smörkris, vikingasmör och pyttemejeriet

30 min
Smörkris i Frankrike, vikingarnas betydelse i smörets historia och vi gör smör i 24 kvadratmeter stort mejeri.

Det är smörkris i smörlandet Frankrike. Det finns för lite smör. Det finns flera olika anledningar till smörbristen. Reportern Johan Tollgerdt pratar med smörförsäljaren Claudie på marknaden där han brukar handla. Och han besöker den svenska bageriägaren Kerstin Lekander i Paris. Och pratar smör och bakning med henne och den specielle croissantbagaren Thierry Grison. Bageriet använder flera olika sorters smör i sin bakning.

För några år sen startade Daniel Lindström ett mejeri i Grebbestad i norra Bohuslän. Mejeriet är 24 kvadratmeter stort. Daniel producerar åtta sorters ostar, yoghurt, gräddfil, creme fraiche och glass. Och smör! Vi är med när Daniel gör veckans smör. Hur går det egentligen till när 250 liter mjölk blir 12 kilo smör?

Patrik Johansson och Maria Håkansson är smörmakarna som flyttade från Småland till Isle of Wight i England. De kallar sig the Butter Vikings, smörvikingarna. De gör smör till stjärnkrogar i London. Patrik berättar om vilket land som är bäst på smör, hur ett tusenårigt smör smakar, varför man begraver smör i myrar, och hur det kom sig att vikingarna lärde fransmännen att göra smör.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.05
  Max Avery Lichtenstein - Code of the West - Benidorm Mix
  Album: Almost There (Original Motion Picture Score)
  Bolag: Camphor Music
 • 10.15
  Fabrizio Cammarata - Hold and Stay
  Album: In Your Hands
  Bolag: Fabrizio Cammarata
 • 10.24
  New Cool Collective - Thierno
  Album: Electric Monkey Sessions
  Bolag: Dox Records
 • 10.33
  Max Avery Lichtenstein - Code of the West - Benidorm Mix
  Album: Almost There (Original Motion Picture Score)
  Bolag: Camphor Music