Fuskpäls – miljöförstörande mode eller det bästa som hänt mjuka djur?

55 min
I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

Fuskpäls är ett mode som bara ökar och ökar i popularitet, och det tack vare en lika ökande opinion mot äkta päls, och hanteringen av djuren som bär den, ledd av en ung generation. Tack vare förmåga att snabbt och skickligt förmedla sina synpunkter på sociala medier har de fått alltfler modemärken att sluta använda päls från djur.

Det är också en mycket köpstark grupp. Stor, och växande, är den också. Så om inte de etiska argumenten tidigare vunnit gehör bland modemärken, så gör de ekonomiska det.

Det populära italienska märket Gucci – som så sent som 2015 lanserade en populär toffelliknande sko, fodrad med kängurupäls – lät nyligen meddela att nu är det slut med äkta päls från modemärket. Från nästa år – med början redan av vår och sommarkollektionen 2018 – är det fuskpäls som i framtiden gäller.

Märkets VD Marco Bizzarri säger i en intervju i tidningen Business of Fashion att: ”päls är inte längre modernt, det känns gammalmodigt. Det är anledningen till att vi beslutat oss för att sluta använda oss av äkta päls”. Men han tillägger också att: ”vi måste sluta med päls, annars kommer vi inte att kunna knyta till oss framtidens talanger”.

Från Gucci meddelar man att päls kommer att ersättas av produkter gjorda av ull, nya sorters textilier – och syntetisk fuskpäls. Men märket är inte först på det pälsfria tåget som nu rusar fram i hög hastighet. Om den saken berättar vi mer i veckans program.

Vi pratar också med Yvonne Taylor, talesperson för djurrättsorganisationen PETA, som berättar varför det idag är vanligt med äkta päls som etiketteras som fuskpäls och hur vi som konsumenter kan lära oss att skilja dem två åt.

Vi tar också en närmare titt på företaget Steiff, som är världens mest exklusiva mjukisdjursföretag. Och så undersöker vi en subkultur som tar intresset för fuskpälsklädda djur ett steg längre – så kallade ”furries”.

Veckans gäst är Jonas Larsson, lektor vid Textilhögskolan i Borås.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Paul Carrack - Have Yourself a Merry Little Christmas
  Album: Winter Wonderland (Remastered)
  Bolag: Carrack UK
 • 10.04
  Jussi Björling - Cantique de Noel
  Jussi Björling
  En klassisk julsamling
  Etikett: Proprius
 • 10.19
  Arthur Lyman - The King And I Medley
  Album: Arthur Lyman On Broadway
 • 10.42
  Various Artists - Can You Feel The Love Tonight
  Album: Disney's Sing-a-Long - The Lion King
  Bolag: EMI Gold