Det vågade klivet in i en ny astronomi

20 min
Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Det var precis när Ligodetektorerna uppgraderats i september 2015, och ännu inte helt tagits i bruk, som signalen från rymden kom. De flesta trodde att det var en övning - så väl stämde den med vad man hade väntat. Den var lite för bra för att vara sann.

Men efter noggranna undersökningar och ytterligare flera upptäckter har man blivit helt säker på att det verkligen var gravitationsvågor man uppmätt. Först från krockar mellan svarta hål, sedan i en krock mellan neutronstjärnor. En sådan krock kan ses också av teleskop, vilket gör den extra intressant.

Vetandets värld sänder andra programmet av två om årets Nobelpris i fysik, som går till Barry Barish, Kip Thorne och Rainer Weiss för upptäckten av gravitationsvågor.

I programmet medverkar Scott McCormick,vakuumansvarig Ligo Livingston, Barry Barish, fysikprofessor Caltech och Nobelpristagare i fysik 2017, Kip Thorne,fysikprofessor Caltech och Nobelpristagare i fysik 2017, Rainer Weiss, fysikprofessor MIT och Nobelpristagare i fysik 2017, Gabriela Gonzalez, fysikprofessor Louisiana State University och forskare Ligo Livingston och William Parker, operatör Ligo Livingston.

Del 1: Hippien och kursledaren som fångade vågen

Video: Fysikpristagare svarar på lyssnarnas frågor

 

Musik som spelats i avsnittet

  • 12.10
    Ensemble - Useless
    Ensemble
    Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
    Etikett: Sony Classical