Barnkino: Teletubbies, värsta bråket och rasism i barnkultur

46 min
Liten skär och alla små brokiga - är det en rasistisk barnfilm? Debatten har rasat de senaste veckorna, då många har reagerat på att en av figurerna i den animerade filmen, Lilla Hjärtat, liknar en rasistisk stereotyp - en variant av blackface, Lille svarte sambo, Gollywog, Pickanninny och andra figurer som idag dömts ut som kränkande. Igår kom så beskedet om att Folkets Bio i Lund, inte tänker visa filmen. För regissören och barnboksförfattaren Stina Wirsén och producenten Linda Hambäck så kom nog de upprörda känslorna som något av en chock. För bilderboken där figuren Lilla Hjärtat först dök upp har varit ute på marknaden i flera år. Det är väl inte en särskilt avancerad gissning att vårens performance av Makode Linde, där han bjöd kulturministern på en tårta, som var en blacface-stereotyp kvinna, har spelat in i debatten. Det går inte längre att vara svensk, naiv och oskyldig i debatten kring den här typen av stereotyper. Lisa Bergström har träffat filmens regissör och brokiga-böckernas skapare Stina Wirsén för att prata om rasistiska stereotyper och goda intentioner Vad tycker publiken om själva filmen Liten skär och alla små brokiga. Den är ju tänkt som en interaktiv film för de allra minsta. Kan de uppfatta vad som händer på duken när Liten skär, rutig, lilla hjärtat och Bosse pussas, busar och konfronteras med döden i filmen. Kino valde att testa filmens kommunikationspotential tillsammans med Majken Carnhede 2 år och 4 månader. Hon har plöjt brokigböckerna av Stina Wirsén sen hon fyllde ett, men det här blev hennes första bio-upplevelse. Att se vuxna gnälla på varandra i Robinson eller försöka rädda sina äktenskap i höstens Par i terapi är vi vana vid. Men hur ofta får vi se barn dokumentärbråka i TV? Snart är det premiär i Barnkanalen för dramadokumentären "Värsta bråket" där olika slags konflikter som syskonbråk, orättvisor och tjatiga föräldrar skildras i tolv stycken sjuminuters avsnitt. Nina Asarnoj träffade producenten Marie Lundberg.

Vad gör att en barnfilm åldras? När slutar en klassisk barnfilm att tala till publiken? När vår reporter Marcus Morey-Halldin gick och såg ET på en Cinematekvisning för en tid sen så märkte han att dagens barn kanske inte riktigt klarade av den långsamma långsamma öppningen av filmen. I december är det faktiskt hela 30 år sedan svenskarna för första gången fick träffa världens snällaste utomjording. Men har vänskapen mellan utomjordingen ET och förortspojken Eliot stått emot tidens tand?

I veckans Kinoklassiker har vi tittat på en riktigt långsam barnkulturskatt. De fyra färgglada tjockisarna i Teletubbies som blev omfamnade av barn världen över när de kom till för 15 år sedan. En välresearchad BBC-produktion skapad av Anne Wood och Andrew Davenport som gjorde 365 avsnitt. Här i Sverige visades Teletubbies på TV4 mest start i slutet av 90-talet . Cecilia Blomberg hörde till de föräldrar som var glada för det nya tillskottet i barnpassningen.

Veckans Bäst just nu-lista kommer från Kinos Malmöreporter Saman Bakhtiari.

Programledare: Roger Wilson
Producent: Lisa Bergström