Guantánamos framtid: Fernando Arias: New York.

3:38 min
Utrikeskrönikan 13 november 2017. New York.

New York, måndag.

Häromdagen var jag på en fotoutställning i ett av gallerierna i Chelsea på Manhattan.

I starka färger och kontraster porträtteras människor som har ryggen eller huvudet vänt från kameran.

På en av bilderna sitter en person som ser ut att vara nyhetspresentatör i en TV-studio, på en annan bild tittar en man ut över ett bostadsområde utanför Alexandria i Egypten, på ett tredje porträtt står en person i en skateboardpark där brädåkare åker runt honom.

Inga ansikten. Anonymitet. En slags avskild existens som verkar trotsa sammanhanget som syns runtomkring.

Under flera år har fotografen Debi Cornwall åkt till USAs militärfängelse Guantánamo på Kuba där hon fotograferat fångar och militärer. För fotografer finns det strikta regler om vad och hur man tillåts ta bilder. En regel är att ansikten inte får synas.

När Debi Cornwall beslöt sig för att fotografera människor som släppts fria från Guantánamo tog hon med sig de reglerna även utanför fängelset.

Personerna hon hittade porträtterades utan ansikte som för att visa att de lämnat Guantánamo, men att Guantánamo inte lämnat dem.

Under de nära 16 år som Guantánamo-fängelset funnits har det ofta varit en omdebatterad plats.

President Trumps syn på Guantanamo tydliggjordes för drygt två veckor sedan, när presidenten sa att han övervägde att skicka dit den terrormisstänkte man som körde ihjäl sex människor på södra Manhattan.

Trump sa också att gärningsmannen borde dömas till döden, ett uttalande som potentiellt kan försvåra åklagarnas arbete.

Det är oklart om Trump vet hur rättssystemet fungerar eller om han helt enkelt inte bryr sig.

Många gånger är det nog inte det bokstavliga som Trump vill förmedla i sina mer kontroversiella uttalanden, utan snararare en känsla.

Eller som journalisten Zalena Sito sa innan valet: ”Media tar honom bokstavligen men inte på allvar, men hans väljare tar honom på allvar men inte bokstavligen.”

Donald Trump är ändå tydlig när det gäller Guantánamos framtid. Till skillnad från sin föregångare har han inte någon som helst ambition att stänga fängelset, tvärtom förbereder administrationen just nu en ny presidentorder som ska garantera att det fortsätter vara öppet.

Över 700 människor har sedan 2002 hållits fångna på Guantánamo utan rättegång. Hundratals har släppts.

Debi Cornwalls bilder visar några av personer runtom i världen som förenas av den erfarenheten - en slags ofrivillig diaspora.

Under Donald Trump kommer den gemenskapen sannolikt att växa.