Landsbygden rustar inför valet

25 min
Vad behövs för att landsbygdens frågor ska uppmärksammas i valet och bryr sig de etablerade partierna om landsbygden? Behövs det ett nytt parti?

Landsbygdspartiet oberoende försöker lyfta landsbygdsfrågorna. Erika Sörengård som är ordförande för partiet säger att en av partiet grundtankar är att landsbygden kan erbjuda en bättre livsmiljö än vad storstaden kan göra.

- Den stora grejen är att vi letar efter att få tillbaka kontakten mellan politiker och människor. Vi tycker den kontakten brutits helt i Sverige. Det säger lant- och skogsbrukaren John Sällegård nybliven medlem i Landsbygdspartiet oberoende. 

Det saknas en politik för hela landet, det menar Josefina Syssner, kulturgeograf vid Linköpings Universitet. Ett övergripande mål i Sverige har varit att hela Sverige ska leva. Det finns ingen politiker som på allvar tycker att det skiter jag i, säger Josefina Syssner men däremot har man fattat en massa andra politiska beslut som gör att det blir väldigt svårt att bedriva offentlig verksamhet på landsbygden.

-Landsbygdsfrågan lever hela tiden på mariginalen, hävdar författaren Po Tidholm, som skrivet boken Läget i landet, 89 tankar om periferier, politik, och varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tror. Han skrev den här boken för att frågan inte ska glömmas bort i valrörelsen.

- Jag har stor förståelse och tycker att en levande landsbygd är viktig men jag är också medveten som ekonom om att ju mer resurser vi lägger på det, ju mindre resurser får vi över till andra önskvärda mål, det säger nationalekonomen Lars Calmfors.

I programmet hör du också Anders Hed och Therese Henriksen från Landsbygdspartiet oberoende och Arne Müller journalist och författare.