Fyra minuter från kärnvapenkrig

50 min
25 gånger har vi varit en hårsmån från kärnvapenkrig. Varje gång till följd av missförstånd eller tekniska haverier. Hur länge kan turen hålla i sig? En resa från Hiroshima 1945 till New York 2017.

MAD-doktrinen, Mutually Assured Destruction, löftet om en garanterad ömsesidig förstörelse, själva fundamentet i terrorbalansen, är det som sägs ha upprätthållit freden efter andra världskriget. Men alla är inte lika övertygade.

 En chans på tre

Så stor bedömer fysikprofessor Max Tegmark risken att dö i ett kärnvapenkrig. Som fysiker vet jag att tur inte är någon långsiktig strategi. Tegmark har lett ett upprop i forskarvärlden till stöd för ett förbud mot kärnvapen.

Sleepwalking into a nuclear war 

William Perry var försvarsminister under Bill Clinton och har arbetat med säkerhetsfrågor sedan 60-talet. Risken för att det blir katastrof i dag, bedömer han som större än under kalla kriget. Perry jämför med 1914, då länderna som drogs in i världskrig inte förstod vad som höll på att hända. De gick som i sömnen. Idag är det som att vi går i sömnen mot ett kärnvapenkrig, säger William Perry. 

Atomvinter  

Fysiker har visat att ett kärnvapenkrig idag skulle kunna utlösa så kallad nukleär vinter, ett tillstånd där solens strålar inte kan tränga igenom de stoftpartiklar som bildas. Följden blir en period av drastiskt kallare klimat och massvält.

Klimatkollapsen ökar kärnvapenhotet

Det förändrade klimatet leder till extremväder, översvämningar och andra naturkatastrofer; samt till ökat ekonomiskt och socialt tryck. Detta spär på redan existerande konflikter mellan kärnvapenstater. Indien och Pakistan är två sådana oroshärdar.

Pandoras ask

1939 skickade Einstein ett brev till USA:s president, och varnade för att nazisterna kunde utveckla en atombomb. Det ledde till Manhattan-projektet och tillverkningen av den första atombomben.

Einstein har kommit att symbolisera det mänskliga intellektets högsta höjder. I slutet av sitt liv vädjade han att inte låta mänsklig dumhet förstöra allt vi har skapat.

Av Per Shapiro

Producent Håkan Engström

Slutmix Fredrik Nilsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Brian Eno - Music For Airports
  Album: Wired Music Futurists
  Kompositör: Brian Eno
  Bolag: Rhino Records
 • 15.19
  Basil Poledouris - Hymn To Red October
  Basil Poledouris
  The Hunt For Red October
  Textförfattare: Herman Sinitzyn
  Etikett: Mca Records
 • 15.25
  Dean Grech - I Don't Think So
  Album: We Got Lost
  Bolag: Rocket Ride
 • 15.31
  Loscil - Deceiver
  Kompositör: Scott Morgan
  Bolag: Kranky
 • 15.52
  Ennio Morricone - Et Pour quelques dollars de plus - Thème du Carillon
  Album: Et Pour Quelques Dollars de Plus (Bande Originale du Film) [Digitally Remastered]
  Bolag: Bacci Bros Records