Fortsatt betydligt färre kvinnor än män i svenska medier, ökade krav på öppenhet hos influencers och begreppet fake news

35 min
Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

• Fortsatt skev representation mellan kvinnor och män i medier
För tredje året i rad har organisationen Rättviseförmedlingen kartlagt hur bra journalister i riksmedier är på att intervjua såväl kvinnor som män i sina publiceringar. På lördag i Medierna berättar vi om årets resultat. Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz i studion. 
Vår reporter Ebba Kulneff har pratat med flera chefredaktörer för att fråga om deras arbete med frågan. Vi pratar med redaktioner som sticker ut – några till det bättre, andra till det sämre.

Agerar influencers inför hot om hårdare lagstiftning?
Dolda sponsorer och smygreklam, det har varit ett utbrett problem bland svenska så kallade influencers. Men nu ökar trycket på branschen att skärpa till sig. Snart ställs bloggaren Kissie inför domstol, i ett fall som Konsumentombudsmannen hoppas ska bli vägledande. Samtidigt har regeringen nyligen tillsatt en utredning för att se över om nuvarande lagar räcker. Jonna Westin har bland annat träffat influencern Therese Lindgren.

• Fake news – ett begrepp utan innebörd
Efter att Donald Trump under sin valkampanj hej vilt klistrat epitet fake news på mediehus efter mediehus har begreppet spridits världen över. Men vad betyder det egentligen? Dels handlar det om nyheter som faktiskt är påhittade – helt enkelt falska. Men det har också utvecklats till att bli ett debattvapen att ta till mot nyheter man helt enkelt inte håller med om. Ofta ett sätt att positionera sig som motståndare mot det som då brukar kallas elitens etablerade medier. I höstas hölls två seminarium om begreppet i Stockholm. Vår reporter Lasse Truedson besökte de båda.

Musik som spelats i avsnittet

 • 11.04
  Christophe Beck - City Hall
  Album: The Sentinel
  Bolag: Varese Sarabande
 • 11.14
  Explosions In The Sky - Waking Up
  Kompositör: Explosions In The Sky
  Bolag: Atlantic Screen Composers
 • 11.34
  Fläskkvartettetn Feat Thåström - T.K.K
  Kompositör: Fläskkvartettetn Feat Thåström