Möt Rikard Wolff, skådespelare och sångare!

46 min
Rikard Wolff är skådespelare och sångare – välkänd och folkkär – efter en lång och gedigen karriär på scen och på film. Inte minst genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna.

Rikard Wolff är skådespelare och sångare. Han föddes i Farsta 1958, men växte delvis upp i Karlstad.

Han studerade vid Skara Skolscen 1978 och var sedan verksam i gruppen Vågspel och på Teater Aurora i Stockholm innan han kom in på Scenskolan i Malmö 1984.

Han har spelat på Dramaten, på Riksteatern, på Galeasen, på Malmö Stadsteater, på Göteborgsoperan och på Stockholms Stadsteater – inte minst på Unga klara.

Han har återkommande samarbetat med regissörerna Richard Günther och Suzanne Osten och han har spelat klassiker som Becketts I väntan på Godot och Shakespeare – bland annat Hamlet på Östgöta teatern - men även nyare dramatiker som Koltès.  Salieri i Peter Schaffers Amadeus har han gjort två gånger och han har spelat musikalen Chorus line och gjort konferienceren i Cabaret.

Man kunde nyligen se Rikard Wolff i Dorian Grays porträtt på Stockholms Stadsteater och nästa spelår kommer han medverka när Farnaz Arbabi sätter upp Angels in America på Dramaten.

På film blev han känd genom rollen som Zac i Änglagård-filmerna och så har han gjort en lång rad musikaliska scenföreställningar där han sjungit och gestaltat personer som Edith Piaf, Jacques Brel och Barbara, men även till exempel Barbro Hörberg, Maria Callas och Karl Gerhard.

Rikard Wolff har gjort och gör egen musik också och har varit med i melodifestivalen en gång.

I december kommer han att synas i SVTs julkalender.

Han har dessutom skrivit en självbiografisk bok – Rikitikitavi, som kom ut 2011.

 

Rikard Wolff valde en bit ur Eugene O'Neills Lång dags färd mot natt, som sitt klipp. Av upphovsrättsliga skäl finns inte föreställningen att lyssna på i sin helhet.

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.06
    Reuben Wilson - We're In Love
    Album: Set Us Free
    Bolag: Blue Note Records