"I nattens hetta" - skarp skildring av rasism i amerikanska södern

9:32 min
År 1967 vann "I nattens hetta" fem Oscar. Filmen utspelar sig i en liten stad i den amerikanska södern, där en svart storstadpolis och en typisk sydstatssheriff förenar sig i jakten på en mördare.

Sedan dess har mycket hänt med skildringen av svarta och rasism på film. Mårten Blomkvist tycker ändå att "I nattens hetta" står sig, det finns tryck i skildringen av den lilla staden och, i den laddade stämningen mellan Sidney Poitiers coola storstadssnut och Rod Steigers lantissheriff.

Det är 1960-tal, och i filmen "I nattens hetta" är det kvalmig natt när en elegant Sidney Poitier stiger av tåget. Han sätter sig i väntrummet för att vänta in ett kommande tåg som han ska byta till. Men istället kommer han att om en stund möta någon som inte rör sig snabbt som tåget, Spartas plufsiga sheriff.

Rod Steiger, som dog 2002, var vit, Sidney Poitier är svart, om ni inte skulle veta det. "I nattens hetta" är en thriller om en svart man som först blir misstänkt för ett mord, sedan blir indragen i jakten på mördaren och kommer att arbeta sida vid sida med en sävlig sydstatssheriff.

Den är full av atmosfär, den är en av de bästa amerikanska snutfilmerna från den tiden, och den känns förvånansvärt modern. Den talar om rasism på ett raktpåsak-sätt som fortfarande framstår som speciellt.

Musik som spelats i avsnittet

  • 20.57
    Ekim - They Call Me Mr. Ekim
    Album: Keep the B-Boy's Rockin'