Finnjävlarpodden #10 "Jag har jättesvårt för orättvisor, då blir jag jättearg"

39 min
Kristian Borg och Victoria Rixer gästas av Elina Yli-Torvi som växte upp i en sverigefinsk familj i Eskilstuna och idag arbetar som pressansvarig på Systembolaget.

Som pressansvarig på Systembolaget och tidigare SJ är Elina Yli-Torvi van vid att behålla lugnet och sköta kommunikationen även när det blir turbulent. Tidigare i år fick Elina exempelvis rycka in och bemöta den massiva finländska kritiken efter att Systembolaget uttryckt oro om lagförslaget att omdana alkoholmonopolet i Finland.

Det var rätt roligt att kunna förklara Systembolagets ståndpunkt i finländska medier på finska, det var de inte riktigt förberedda på!

Elina växte upp i en arbetarfamilj Eskilstuna och gick i finsk förskola och lågstadieklass, innan hon i fyran bytte över till en svensk klass på en annan skola. Det innebar en tydlig förändring.

Vi blev ’finnarna’ och förknippades med de klassiska fördomarna om finnar, alkisar på stan, och så vidare. Lärarna kunde säga att de där finnungarna, de lyssnar ju inte. Jag upplevde att man ville tona ner mig, tona ner det finska.

Ett starkt minne är rektorn på högstadieskolan som hävdade att det aldrig skulle bli något av henne. Något som sporrat Elina enormt. Upplevelserna under skoltiden är anledningen till att hon som vuxen fortsatt att ha ett kraftigt engagemang mot orättvisor. Att engagera sig, att stötta andra, att vara lojal och tydlig är oerhört viktigt för Elina. Som den gången när hon upptäckte att hemkommunen inte erbjöd barnomsorg på finska, trots att man åtagit sig att göra så. Då reagerade Elina direkt och fick också gensvar och resultat.

Förtroende är inget du får, det är något du förtjänar.

Programledare:
Kristian Borg och Victoria Rixer