Envisa entusiaster revolutionerade biokemin

20 min
Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Det är ett gäng envisa entusiaster som ligger bakom kemipriset 2017. Två av dem är kemipristagarna Richard Henderson vid universitetet i engelska Cambridge och Joachim Frank vid Columbiauniversitetet i USA.

De berättar hur kryo-elektronmikroskopin har kunnat gå från ett litet ämnesområde som de flesta inte brydde sig om, till ett forskningsfält där intresset i det närmaste har exploderat nu under de senaste åren.

Metoden med kryoelektronmikroskopi gör att vi kan se de allra finaste detaljerna i stora biologiska molekyler. Till exempel hos de proteiner som sköter de livsviktiga processer som pågår i våra celler.

Forskarna räknar med att metoden ska ge stora möjligheter att ta fram helt nya läkemedel inom allt från cancer till antibiotika som resistenta bakterier inte kan rå på. Programmet är en repris från den 21 november 2017.

Missa inte: Joachim Frank svarar på lyssnarfrågor om kemipriset

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.10
  Ensemble - Useless
  Ensemble
  Erin Brockovich - Original Motion Picture Soundtrack
  Etikett: Sony Classical
 • 12.18
  Jackie Wilson - Higher and Higher
  Album: S.O.S. Summer of Soul - Beach Party Forever
  Bolag: APOLLO