Nåtismen - Sveriges vanligaste religion

45 min
- Jag är inte religiös, men jag tror på "nåt". När Människor och tro utnämnde Nåtismen till Sveriges vanligaste religion höll många lyssnare med.

Den kanske vanligaste svenska livsåskådningen är det vi på redaktionen kallar för "nåtismen", alltså tron på "nåt". Och när vi bad lyssnarna ringa och mejla in till programmet var det många som kände igen sig.

Vad ligger egentligen bakom när vi säger att vi tror på NÅT? Skönheten i naturen, kärleken, kreativiteten eller att det goda ändå ska segra till slut? Står "nåt" för ett tydligt ställningstagande i en värld där alla andra verkar så tvärsäkra eller är det en osäkerhet in för livets stora frågor?

I det här programmet hör du lyssnare med olika bakgrund och olika erfarenheter ge många skiftande svar på vad detta "nåt" kan handla om. Till exempel livskraften i universum, själens obotliga ensamhet eller naturen.

Claes Aronsson, Sveriges Radios Londonkorrespondent, bidrar med en krönika om hur den religiösa tron tappar mark i Storbritannien.

I programmet som sändes första gången den 12 oktober 2017  har programledare Åsa Furuhagen sällskap av religionshistoriker David Thurfjell och den existentiella coachen Ann Lagerström. Du hör också en intervju från den 5 oktober med teologen Tomas Walch, initiativtagare till nätverket Kristen bortom Gud.

Musik som spelats i avsnittet

  • 17.43
    Marie Fredriksson - Tro (Live '00)
    Album: Äntligen - Marie Fredriksson Live! (2000)
    Bolag: Parlophone Sweden