Agenterna som lönnmördar i statens tjänst

29 min
I strid med internationell rätt skickar stater ut torpeder för att mörda motståndare i andra länder. Ett mord i Kanada signalerar en comeback.

När en man med indisk bakgrund skjuts till döds i Kanada sommaren 2023 pekas Indien ut som skyldigt av premiärminister Justin Trudeau.

Den mördade mannen, en kanadensisk medborgare med indiska rötter, var en religiös ledare, och sikh som stödde självständighetsrörelsen för Khalistan i Indien. Det är en kamp som ogillas av den indiska regeringen.

Om anklagelserna mot Indien stämmer har landet spelat ett högt spel. Och enligt Tony Ingesson, forskare i underrättelseanalys vid Lunds universitet så finns tecken på att stater blivit mer beredda att göra det på sistone. 

– Det är alltid svårt att uttala sig om vilket mörkertal som eventuellt finns. Av det som vi kan se så verkar det ju som att det har blivit varit en ökning.

Statliga lönnmord äger rum i ett ljusskyggt skuggland, men strider helt klart mot internationell rätt.

– Det är en helt grundläggande princip i folkrätten att andra stater inte kan agera på en annan stats territorium, säger Markus Gunneflo, docent i folkrätt vid Lunds universitet.  

Säpo känner till planer i Sverige

I Sverige finns planer på lönnmord, men som stoppats. Säkerhetspolisen skriver i sin senaste årsberättelse att de avvärjt attentatsplaner på svensk mark efter 2019. Det ska ha varit kopplat till iransk underrättelsetjänst.

– Det handlar ofta om personer som auktoritära regimer upplever som hot mot deras egna regim och personer som finns i diasporan, säger Karin Lutz, presstalesperson på Säpo.

Medverkande:

  • Markus Gunneflo, docent i folkrätt, Lunds universitet.  

  • Tony Ingesson, forskare i underrättelseanalys, Lunds universitet. .

  • Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys, Försvarshögskolan.

  • Björn Nolén, överstelöjtnant och militärbloggare, känd som signaturen “Jägarchefen”.

  • Karin Lutz, presstalesperson,Säkerhetspolisen.

Programledare: Bo Torbjörn Ek och Sara Sundberg

Producent: Kalle Glas

Tekniker: Mats Jonsson

Ljud från: CTV News, ABC, CNN, C-Span, MSNBC samt Sveriges Radio.