1 av 10. Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe

15 min
I sitt nya rum hittar Nora ett hemligt skåp. Det är fyllt med gamla saker – en parfym, ett foto, en sagofågel, ett hundhalsband, en väska – och en trasig klocka.

När Nora flyttar till en ny lägenhet i ett gammalt hus börjar mystiska saker att hända. Hon får underliga meddelanden och tecken, som alla pekar mot det förflutna.

På nätterna hör hon fotsteg som alltid slutar vid hennes dörr. En gammal trasig klocka är plötsligt hel – och går baklänges. Någon söker kontakt med Nora...

Om Agnes Cecilia – en sällsam historia

En roman av Maria Gripe utgiven 1981, i en radiodramatisering från 2005. Noras föräldrar omkommer i en bilolycka när hon är fem år och hon bor därefter i fosterfamilj med sin bonusbror Dag. Familjen flyttar till ett större hus och Nora börjar uppleva underliga saker. Hon hör fotsteg och får underliga telefonsamtal.

En sorgsen docka spelar en viktig roll liksom ödehuset dit hunden Ludde drar iväg varje gång de varit på promenad. Nora har ingen aning om vad allt detta betyder.

Långsamt börjar det gå upp för Nora att någon utom tid och rum kanske söker kontakt.

Medverkande

Bokoriginal: Maria Gripe
Manus och regi: Anders Grönros
Skådespelare: Jasmine Heikura, Christina Schollin, Niels Pettersson, Marie Richardson, Magnus Krepper, Björn Granath med flera.

Omslagsillustration: Harald Gripe
Illustrationer: Charlotte Heyman och Kristina Pérez

Om Maria Gripe

Maria Gripe är en av Sveriges mest kända författare av barn- och ungdomslitteratur. Hon föddes år 1923 och debuterade som författare 1954. Totalt skrev hon 38 böcker.

Maria Gripe skrev mycket för radio. En av hennes största klassiker ”Tordyveln flyger i skymningen” skrevs direkt för Sveriges Radio av Maria Gripe och Kay Pollak 1976. Senare formade Maria Gripe om den till en bok, läst av flera generationer.

Hon har även vunnit många priser, till exempel Astrid Lindgren-priset och H. C. Andersen-medaljen.

Maria Gripe gick bort på skärtorsdagen 5 april 2007.