Agnetha Fältskog: Det är killarna som bestämmer

15 min
Hör Agnetha Fältskog berätta om sina tankar inför comebacken med albumet Voyage, oron för hur den nya musiken ska tas emot och skaparglädjen som uppstod när de fyra medlemmarna åter samlades i studion, även om allt inte var precis som förut.

Agnetha Fältskog om Abbas comeback

Abba släpper nytt album efter 40 år och Agnetha Fältskog bryter tystnaden i en världsexklusiv intervju i Svensktoppen med Carolina Norén. Albumet ”Voyage” som släpps natten till den 5 november blir det första studioalbumet från Abba på 40 år.

Agnetha Fältskog: Jag och Frida har synpunkter, men det är killarna som bestämmer

– Förr brukade jag påverka mer, men idag kanske jag kommer med något förslag om hur till exempel stämmorna ska låta. Killarna bestämmer det mesta och jag och Frida gör som de säger och då brukar det bli bra.

Agnetha berättar också att hon inte har några fler planer på en egen solocomeback och tveksamheten inför avatarprojektet.

Voyage kan bli det sista Abba gör

– Jag var ganska tveksam till det först, jag har aldrig känt mig som en scenpersonlighet. Min styrka ligger i att uttrycka känslor i musiken. Men när vi satte igång och jobba med det var det riktigt kul. Det och skivan (albumet ”Voyage”) blir nog det sista som vi gör.

Trots nya skivan och konserterna i vår är Agnetha Fältskog bestämd med att hon inte har någon större lust att synas mer i offentligheten.

– Jag har aldrig dragit mig tillbaka på det sättet som många tror, men jag känner att det har stått så mycket om oss genom åren och vi har gett så många intervjuer. Det finns en risk att man pratar sönder det på något sätt och så vill man ju ha en bit för sig själv också i det privata.

Agnetha Fältskog avslöjar också att hon först vara ganska tveksam till det nya Abbatar-projektet.

– Jag har aldrig tyckt att jag är en scenpersonlighet, däremot är jag bra på att uttrycka känslor i musiken.

------------------------–

Abba var aktiva mellan 1972 och 1983.

Bandet Abba som består av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid "Frida" Lyngstad, blev under den perioden ett av Sveriges mest framgångsrika band, med närmare 70 singlar som listettor och mer än 60 albumettor världen över.

Sin sista studioinspelning gjorde gruppen hösten 1982. Därefter har medlemmarna jobbat med olika soloprojekt.

Det nya albumet ”Voyage” som släpps natten till den 5 november blir det första studioalbumet från Abba på 40 år.

-----------------------

Intervjun med Agnetha Fältskog gjordes för Svensktoppen i september 2021 då Abba gick upp till förstaplatsen med ”Don´t Shut Me Down”. Vill du höra en längre version finns den som länk nedan.

Carolina Norén - programledare och producent
carolina.noren@sverigesradio.se