Alfons skapare har gått bort – så minns vi Gunilla Bergström

54 min
Barnboksförfattaren och illustratören Gunilla Bergström har gått bort, 79 år gammal. Vi minns Alfons Åbergs skapare och en av Sveriges mest framgångsrika barnboksförfattare.

Samtal med Elina Druker, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, och Viveca Bladh, reporter på kulturredaktionen, om Gunilla Bergströms författarskap och vad som estetiskt utmärkte Alfons Åbergs värld.

KONSTEN I KULTURKRIGETS POLEN 
Imorgon fredag öppnar moderna museet i Warsawa sin första stora utställning under sin nya chef. Titeln "Politisk konst" och två av de medverkande konstnärerna är svenska - Lars Vilks och gatukonstnären Dan Park, som upprepade gånger dömts för hets mot folkgrupp för sina verk. Vad säger den här utställningen om vilken väg moderna museet i Warsawa vill ta - museet som kritiserats för att efter det senaste chefsbytet nu gå helt i regeringens ledband. P1 Kulturs reporter Morris Wikström åkte till Warsawa för att träffa museiechefen Piotr Bernatowicz och konstnären Karol Radziszewski.

FÖRORTSREALISM OCH RYMDDRÖMMAR I GAGARINE
Imorgon är det premiär för den franska filmen Gagarine – en berättelse som utspelar sig i miljonprogramområdet uppkallat efter den ryske kosmonauten där en grå vardag vävs samman med längtan ut i rymden när de stora höghusen hotas av rivning och somliga vägrar att flytta därifrån. P1 Kulturs har mött regissörerna Fanny Liatard och Jeremy Trouilh.

ESSÄ: KONSTNÄREN I DJUPSKÅDESPELERIETS TIDEVARV
Veckans långessä "Livet i 2,5 dimensioner" undersöker i fyra delar det större skifte som mänskliga relationer idag genomgår. Där det som utgjort grunden för våra relationer, det ömsesidiga, känslomässiga beroendet, idag ofta sker i form av en ekonomisk transaktion.
Men vad blir då konsten och konstnärens roll i samhället när känslor säljer och det autentiska och det föreställda går in i varandra? Idag hör vi den fjärde och sista delen av essän: Konstnären i djupskådespeleriets tidevarv

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson