"Alla kan bli lurade"

30 min
Erika mötte en man som enligt henne lovade att betala middagar och resor. Han har åtalats för grovt bedrägeri men förnekar brott och säger att det som åtalet gäller aldrig var tänkt att betalas av honom.

Målet gällande Erika och den man som vi kallar Adam avgörs i Uppsala tingsrätt den 25 augusti. Enligt åtalet är det 248 transaktioner på närmare 400 000 kronor som det grova bedrägeriet handlar om.

Adam är tidigare dömd för bedrägerier och träffade Erika kort efter att han avtjänat sitt fängelsestraff. Nu sitter han häktad i väntan på dom.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet ökar antalet anmälningar gällande bedrägerier genom social manipulation, som kan handla om just romansbedrägerier. Sedan förra året då rubriceringen infördes har det gått från lite drygt 6121 anmälda brott första halvåret ifjol till nästan 8493 samma period i år.

När det gäller bedrägerier kan man enligt Pär-Anders Granhag, professor i psykologi, urskilja ett mönster där en initial kontakt snabbt blir personlig och bedragaren försöker bygga förtroende. Att någon skulle vara immun mot

– Jag tror att så gott som alla kan bli lurade. Vi är alla i riskzonen, säger Pär-Anders Granhag.

Programledare: Martin Wicklin.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Reporter/producent: Evalisa Wallin.

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.30
  Howard Shore - Keep Silent
  Album: Spotlight
  Kompositör: Howard Shore
  Bolag: Howard Shore
 • 13.46
  Vera.k - Bitcoin
  Album: Bitcoin
  Bolag: Impersial Sounds
 • 13.56
  Harry Gregson-Williams - Algiers Ferry
  Album: Déjà Vu
  Bolag: Hollywood Records
 • 13.57
  Howard Shore - Keep Silent
  Album: Spotlight (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Howard Shore