Alla partier utom ett vill se mer privata pengar till kulturen

12 min
Dominique Fortiers prisbelönta roman "Pappershem" recenseras, samisk filmdatabas snart färdigställd och Gyllene Tiders historia blir film.

Kulturpolitik

Alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet vill att staten ska agera för att få in mer privata pengar i kulturlivet. Socialdemokraternas Lawen Redar kommenterar.

Recension av "Pappershem"

Dominique Fortiers prisbelönta roman "Pappershem" om 1800-talspoeten Emily Dickinson recenseras av Lina Kalmteg.

Forskning om publik i panik

Går det att förutse hur panik kan uppstå i publiken på exempelvis en konsert? Det undersöker forskaren Arianna Bottinelli, för att kunna förhindra tragedier likt den som skedde under rapparen Travis Scotts spelning på festivalen Astroworld i början av november, då tio människor dog i publikhavet.

Samisk filmdatabas snart färdigställd

Igår gick Umeå Europeiska filmfestival i mål med ett samiskt filmsymposium, där presenterades en samisk filmsamling som snart är färdigställd. Nästan 500 filmer har plockats fram ur Kungliga bibliotekets mediearkiv, berättar Ragnhild Nilsson, forskare på Mittuniversitetet, som jobbat med samlingen.

Gyllene Tiders historia blir film

Filmen beskrivs som en varm feelgood-historia om vänskap och om att bli vuxen i rampljusets sken. Filmen är gjord tillsammans med Gyllene Tiders medlemmar och för manus står Pernilla Oljelund, tidigare "Fröken Frimans Krig" och "Wallander". Per Gessle säger att det ska bli "oerhört spännande".