"Ändlöst scrollande" påverkar ungas sömn och välmående

20 min
Digitala medier, alltså sociala medier och spel på nätet, tar alltmer av vår tid. De har stor påverkan på ungas psykiska välmående, på gott och ont, och kan skapa ett nikotinliknande beroende.

Vuxna måste bättre hjälpa unga att hantera den lockande digitala världen, menar forskarna Sissela Nutley, Lisa Thorell och Emma Claesdotter Knutsson. Vi har alla växt upp med riktade budskap, skönhetsideal och reklam runt oss, men den digitala världens lärande algoritmer är oöverträffat effektiva på att fånga och hålla kvar vårt intresse. I synnerhet unga med särskilt sårbarhet, såsom diagnosen ADHD, fastnar lätt vid mobilen eller datorskärmen, säger Lisa Thorell.

Ändlöst scrollande på TikTok och svårt att fokusera på annat

Siri Roos som går på högstadiet, beskriver sociala medie-appen Tiktok som ett "oändligt scrollande", som får tiden att flyga iväg. Eleverna Zlatan Yuenyao och Lucas Karlsson säger att de lägger mellan 5 och 7 timmar per dag på digitala medier, men att de ändå hinner med mycket annat. Emmet Haggert, också han högstadieelev, säger att han har svårt att fokusera på annat än datorn och mobilen.

Orealistiska skönhetsideal och minskad sömn

Sissela Nutley lyfter fram orealistiska skönhetsideal som en del av sociala medier som kan påverka det psykiska välmåendet hos unga, och Emma Claesdotter Knutsson säger att den tid som unga lägger på digitala medier ofta drabbar mängden sömn de får.

Medverkande: Lisa Thorell, docent i psykologi KI; Sissela Nutley, forskare kognitiv neurovetenskap KI, Emma Claesdotter Knutsson, forskare och överläkare BUP i Lund; Siri Roos, Lucas Karlsson, Zlatan Yuenyao och Emmet Haggert, högstadieelever.

Ljudklipp från TikTok och från spelen God of War och Apex hörs i programmet

Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg

Producent: Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

 Musik som spelats i avsnittet

 • 12.11
  ChoppaDior - Chocalate Barbie
  Album: Chocalate Barbie
  Bolag: 3517354 Records DK
 • 12.14
  James Blunt - You're Beautiful
  Album: So Beautiful 1
  Bolag: Atlantic Records
 • 12.19
  Magnifico, Taptone - Sonata
  Album: Sonata
  Bolag: Lowly Palace
 • 12.22
  Bear McCreary - God of War
  Album: God of War (PlayStation Soundtrack)
  Bolag: SONY CLASSICAL