Ann avslöjar den ultraprocessade maten

30 min
Ann Fernholm tycker att det är dags att fokusera på "frånsatser" – allt som försvunnit ur maten. Nya produkter skapas, men mycket av det nyttiga saknas. Det går till djurfoder.

Ann Fernholm är aktuell med boken Fejkmaten, om den ultraprocessade maten. Hon disputerade i molekylär bioteknik, men har i 20 år varit vetenskapsjournalist. I boken listar hon de 100 vanligaste ingredienserna. Socker är näst vanligast.

- Det är bara en tredjedel på listan som är naturlig mat, säger Ann.

- Vi har övergivit det som vi ätit under vår evolution. Nu äter vi helt annan mat.

- En pulversoppa kan bestå av mer palmfett, glukossirap och stärkelse än svamp, berättar hon.

Det mesta vi äter är processat. Mixa frukt till en smoothie är en process. Att koka potatis är en process. Att syra mjölk till fil är en process.

- I den ultraprocessade maten har mat brutit sönder maten till sina minsta beståndsdelar. Man kan ta potatisstärkelse, vatten, förtjockningsmedel, kryddor och protein från ärta och så gör man en vegokorv av det.

Ann har anmält flera produkter för att de marknadsförts med påståenden som hon menar inte stämmer. Hon har vunnit i flera fall, som "naturgodis" där vit choklad kallades yoghurt, och fil som kallats "hälsofil" trots att den innehållit mycket tillsatt socker.

- Maten blir inte ultraprocessat bara för att den gått igenom livsmedelsindustrin, säger Ann. Livsmedelsindustrin kan göra jättebra och näringsrik mat.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Richard Myhill - Hawaiian Cocktail
  Album: Solo Instruments - Vol. 2
  Bolag: KPM Main Series
 • 10.34
  All Star Hawaiian Band - Sweet Leilani
  Album: Steel Guitar Magic