Anna May Wong – den coolaste filmstjärna ni aldrig hört talas om, förrän nu

55 min
Den amerikanska filmskådespelerskan Anna May Wong (1905-1961) betraktades under 1930-talet som en av tidens bästa klädda kvinnor, både privat och professionellt. Hon var även kvick, kul, berest och talade flera språk. Men hon hade ett fel – hon hade kinesiska föräldrar. På film fick hon därför bara spela vampar och skurkar – och aldrig kyssa en man. Sämre betalt än sina kollegor fick hon också. Hennes ursprung begränsade henne. Men hon var en lysande skådespelare. Och stilmässigt var det ingen som kom i närheten av Anna May Wong. Hennes kläder har inspirerat en hel del designer genom åren – och gör det fortfarande – även om hennes namn inte längre är särskilt välkänt. I veckans STIL ska vi titta närmare på denna stilsäkra kvinna som var den första amerikansk-kinesiska filmstjärnan.

Även om rollerna var begränsade för Anna May Wong, så var intresset för henne gränslöst. Hon var lång – 1,74 – och smal och plattbröstad och kunde konsten att bära upp kläder som en fotomodell. Hon var mycket modeintresserad, och sydde gärna själv. Hon förekom ofta i fotoreportage och hennes raka hållning, självklara elegans och trendiga klädval prisades över hela världen. Hon var tidigt ute med att 1927 posera i en byxkjol med kavaj, en businessdress för kvinnor kallade hon den. Hon bar gärna den kinesiska klänningsmodellen ”cheongsam”, som populariserades under 30-talet i Kina då den blev figurnära och en favorit bland dåtidens medvetna – och bättre bemedlade – kvinnor.

Just nu kan man se ett par av Anna May Wongs klänningar, och klipp från hennes filmer, på årets stora modeutställning på Metropolitan Museum of Art i New York. ”China: Through the Looking Glass”, heter den. Och där platsar plaggen, och hon, perfekt. För utställningen handlar inte om Kina, utan om hur vi här i väst har tolkat kinesisk kultur och skapat en asiatisk fantasivärld, inte minst inom mode. Och mat!

I veckans program tar vi en titt på hur svenska kinarestauranger ofta har varit ett hopkok av en den stereotypa, västerländska bilden av landet i fjärran Öster: ett fejkat Kina. Vi har också åkt till Västerbotten för att gå i skådespelaren Warner Olands fotspår. Eller Verner Öhlund, som han egentligen hette. Han kom ursprungligen från Bjurholm, men kom att bli framgångsrik filmstjärna i Amerika, dit hans familj emigrerade i slutet av 1800-talet. Bland annat spelade Warner Oland mot Anna May Wong, ofta i rollen som ”kines”. Yellowface kallades det. Mer om det berättar vi i veckans program.

Veckans gäst är Boel Ulfsdotter, lektor i kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet.