Äntligen vår - eller?

55 min
Med stormfart dundrar ljuset in över vårt vinterbleka land. För vissa är denna årstid efterlängtad och man fylls med energi, för andra är den fylld med fasa och nysningar. Vad gör våren med dig?

– Vi vet att ljuset har en nästan omedelbart uppiggande effekt. Men det kan också ställa till det för oss, berättar Arne Lowden, sömn och stressforskare. Han menar att de snabba ljusförändringarna gör att kroppens rytm kommer i olag och att vi kan få oregelbundna sömnvanor.

Våren kommer med ljuset men är också slutet på en lång mörkerperiod. Den kan föra med sig en extra känslighet som påverkar vårt nervsystem. Det kan handla om allergier, trötthet och till och med depression. Samtidigt är det en ny årstid som är positiv där vi letar vårtecken var vi än befinner oss. 

Gäster i programmet: Helena Backlund Wasling, forskare i neurovetenskap vid Sahlgrenska akademien, Arne Lowden, ljus- och sömnforskare vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms Universitet, Dan Hasson, docent i folkhälsovetenskap vid Karolinska institutet .

Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman

Producent: Shang Imam

Programmet är direktsänt. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Mel Brooks - Springtime For Hitler - Pt.1 / From 'The Producers'
  Kompositör: Mel Brooks
  Bolag: Umod (Universal Music On Demand)
 • 10.06
  The Stubborn Lovers - Porch Light
  Album: Porch Light
  Bolag: The Stubborn Lovers
 • 10.14
  Big Star - Thirteen
  Album: #1 Record
  Bolag: Universal Music
 • 10.42
  ProSource Karaoke - Springtime for Hitler (In the Style of the Producers)
  Album: Springtime for Hitler (In the Style of the Producers) [Karaoke Version] - Single
  Bolag: ProSource Karaoke