Är bolåneförhandling en dansk nationalsport?

55 min
Varför är den danska boräntan så låg? Och hur gick det till när två hollywoodskådisar tog fotbollsklubben Wrexham till stjärnorna? Dessutom: En ny världsordning, och Göteborgs ivrigaste bilister.

I Danmark är de flesta bolån bundna på 30 år - med bara en procents ränta. Hur kan det vara så billigt? Frågan är aktuell nu när Riksbanken har dubbelhöjt den svenska styrräntan. Tydligen är det också en typ av nationalsport i Danmark att omförhandla sina bolån. Forskaren Claes Bäckman från universitetet i Aarhus berättar vad vi svenskar kan lära oss av det här.

I en multipolär världsordning finns betydligt fler intressesfärer än under det kalla kriget. Vad blir Europas roll i den här nya världen? Vilka ledare försöker ta tyglarna? Vad finns det för risker? Och vad skulle kunna bryta utvecklingen? Vi frågar Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker och senior rådgivare vid SIEPS, Svenska institutet för europapolitiska studier.

Och så handlar det om den smått otroliga historien om den walesiska fotbollsklubben Wrexham. Laget var nere för räkning för ett par år sedan - tills det köptes av två hollywoodskådisar. Nu är Wrexham tillbaka på proffsnivå. Hur gick det till? Och hur kunde det gå så snabbt? Fotbollsexperten Olof Lundh kommer till studion.

Vi välkomnar Helena Gissén, ny inrikespolitisk kommentator på Ekot, som ska fylla Tomas Rambergs kostym. Och vi frågar oss varför just göteborgare är i majoritet i denna roll.

Och vi har fått många mejl från lyssnare i Göteborg om varför de fortsätter att köra bil istället för att cykla.

Programledare: Katherine Zimmerman
Bisittare: Parisa Amiri
Producent: Fabian Asserbäck

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.37
    Sudan Archives - Confessions
    Album: Confessions
    Bolag: Stones Throw Records