Är det fusk att springa i kolfiberskor?

48 min
Allt fler rekord inom maraton och långdistans sker med högteknologiska kolfiberskor, men vissa menar att det är fusk. Hur blir man en veniat, alltså en lekman som får predika i kyrkan? Och kommer regeringens förslag om att porta buset från biblioteken lösa ordningsproblemen?

Allt fler maratonlöpare använder kolfiberskor. Är det doping och fusk, eller fantastisk materialutveckling? Det pratar vi om med professorn i biomekanik Toni Arndt och den svenska rekordhållaren på maratondistansen, Mustafa Mohamed.

Regeringen vill nu införa ett tillträdesförbud för busar för bibliotek och badhus. Är det lösningen på problemen med stök på biblioteken?

Vanliga människor som får tillstånd att predika i kyrkan kallas för veniater. Varifrån kommer denna tradition, vad krävs för att få ställa sig i predikstolen, och är detta lösningen på Sveriges prästbrist? Med i programmet är veniaten i norra Ölands pastorat Gunilla Pålsson och Erik Keijser, stiftsadjunkt i Växjö.

Allt fler älgar måste skjutas efter att de kommit in i villaområden, detta eftersom de stressas så av människor som vill ta selfies med dem.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.31
    Herreys - Diggi-Loo Diggi-Ley
    Album: Melodifestivalen 1958-2013
    Bolag: Warner Music