Varför har Ebba Witt-Brattström alltid varit intellektuell?

48 min
Ebba Witt-Brattström gästar vår serie om intellektuella svenskar (Ca 31 minuter in i avsnittet). Vad innebär det för henne att vara intellektuell? Vi pratar även om demens. Hur bemöter man en dement person på bästa sätt?

I måndags började Krisberedskapsveckan av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De uppmanar bland annat privatpersoner att packa en krislåda med förnödenheter ifall krisen kommer. På MSB:s hemsida finns förslag på packlista men varför saknas det underhållning i lådan? Vi ringer upp och frågar Anna Teljfors, kommunikatör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Vår serie om intellektuella gästas vi idag av författaren och professorn emerita Ebba Witt-Brattström som ger sin syn på hur det är att vara intellektuell i Sverige. Är det bättre eller sämre än i Finland där hon har arbetat i flera år? Varför tycker hon det är viktigt att lära sig tre språk?

Just nu visas den prisbelönta filmen The Father med Anthony Hopkins i huvudrollen på svenska biografer. Filmen handlar om en alzheimersjuk mans svårigheter att förstå vad som händer runt omkring honom. Verkligheten är nyckfull, skrämmande och ofta helt obegriplig. Är skildringen realistisk och hur kan omgivningen bemöta människor med demenssjukdomar på bästa sätt? Det ska vi prata om med Lena Marmstål Hammar, legitimerad sjuksköterska och biträdande professor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Amanda Rydman

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.07
  House of Pain - Jump Around
  Album: Bridget Jones’s Baby (Original Motion Picture Soundtrack)
  Bolag: Rhino
 • 15.33
  Ringo Starr - Let’s Change The World
  Album: Let's Change The World
  Bolag: UMG - Ringo Starr 2021 - Change the World
 • 15.54
  Lasse Stefanz - Det regnar och regnar
  Album: Länge leve honky tonk
  Bolag: WM Sweden